En fuglevenlig have

Fugle opsøger din have for sikkerhed, mad og et sted at opdrætte. Og det kan du give dem. Selv i den mindste have kan du blive den perfekte vært eller værtinde.

Tjekliste fuglevenlig have
Havefugle opsøger din have for mad, sikkerhed og et sted at opdrætte. Du kan også byde fugle velkommen i en lille have. Se vores tjekliste og opdag arbejdspunkterne i din have.

Er der naturlig mad (insekter og frugt) i din have?
Fylder du fodringstabellen med et sæsonbestemt fugletilbud?
Tilbyder du dine havegæster rent drikkevand?
Er der buske, træer og hække, der kan tjene som krisecentre?
Er der materiale i din have, som fugle kan bygge rede med?
Tilbyder du en god redeæske? Og er det et godt sted?
Fem tip til at tiltrække fugle til din have
Efterlad dødt træ og blade strøelse. Dette er nyttigt for fugle at bygge deres reder med. Stykker uld, katte og hundehår bruges også undertiden i fuglereder.
Plant buske, træer og hække. Fugle bruger dem som husly og bygger deres rede i dem. Nogle buske bærer bær, en delikatesse for fugle.
Giv drikkevand. Fugle mangler ofte vand under frost. En lav skål vand er normalt tilstrækkelig som et vandhul. Tilsæt lidt sukker, så vandet ikke fryser. Om sommeren kan du lægge en større skål, så spurve eller solsort kan bade.
Hængende kasser: Rede kasser kan findes i alle farver og størrelser. Vælg eller lav en redekasse skræddersyet til fuglene i din have. Hæng dem et godt sted. Efter vinteren skal du fjerne gammelt redemateriale og rengøre redekassen med varmt vand og en børste.
Foretag gradvise overgange fra græsplæne til planter, buske og træer. Ved at efterligne naturen så tæt som muligt skaber du flere muligheder for at tiltrække fugle til din have.
Fodring af fugle
At fodre fugle er en glæde. Med den rigtige mad hjælper du dem gennem vinteren, men du kan fodre dine havefugle i enhver sæson. Det er bare et spørgsmål om at tilbyde dem den rigtige mad.

Hvordan fodrer du fugle i hver sæson?
Hvornår skal jeg fodre fugle?
Hvilken fugl spiser hvad?
Planter lokker fugle
Planter er en kilde til liv. Nogle bærer bær, som fuglene kan spise. Andre tiltrækker insekter, der er i menuen med havefugle. Under alle omstændigheder er planter meget vigtige for fuglene i din have. Så vælg de rigtige sorter.

Urter: brændenælde, teasel, kongelig urt, solsikke, ryllik, angelica
Blomstrende insektvenlige planter (disse blomster over en lang periode): almindelig vedbend, humle, virginia krybbe, rævehandsker, solbrun, vilde merian, teasel te, almindelig pastinakk, engsalvie, gyldenrod, vilde larkspur, hvidløg uden hvidløg
Hække og hække: almindelig brombær, vild bjergaske, guelderose, vild kardinalhue, almindelig kristtorn, almindelig tjørn, almindelig ældre, rød cowwood, sort alder, almindelig vedbend
Træer og buske: en- og to-stil hagtorn, sorttorn, sød kirsebær, hassel, hundrose, rød kornel, løvfældende eg, siddende eg, gulerose, havtorn, almindelig ældre, vilde røn, liguster, hvid pil
Hvordan hænger du en rede?
En redekasse vil ikke blive brugt, hvis den ikke er på det rigtige sted. Efter vinteren skal du fjerne gammelt redemateriale og rengøre redekassen med varmt vand og en børste. Brug ikke kemiske produkter. Hvis du ikke har besøgende det første år, skal du lade kabinettet hænge stille, måske har du bedre held næste år.

En redekasse vil ikke blive brugt, hvis den ikke er på det rigtige sted. Find det rigtige sted til din fugleredeæske i vores gratis e-bog. Anmod om det, og download straks vores havevejledning fuld af ideer og praktiske tip til din have fuld af fugle!
Tilbyder den rigtige redekasse til hver fugleart, der besøger din have.

Hvordan gør du din have til et paradis for dyr, planter og dig selv? Kom godt i gang med brugervenlige tip i denne smukt illustrerede 52-siders guide.

Katte i din have
Især i ynglesæsonen bliver unge, uerfarne fugle let bytte for katte.

Spænd en eller et par (tørresnor) ledninger 10 til 30 cm over dine hegn. Katte kan ikke gå over det og har svært ved at klatre over det.
Gør din have utilgængelig eller ubehagelig for katte. For eksempel ved at plante stikkende hagtorn og ildtorn på steder, hvor katte kommer ind i din have, ved at placere stikkende afpuds (eller hasselnøddeskaller) mellem planterne eller ved at plante tætte jordovertræk, så jorden vokser tæt.
Ejer du en kat:

Sæt din kat på en klingende katklokke.
Hæng redekasser mindst to meter høje.
Anbring et ‘kattebælte’ eller en krave med stand-up gaze omkring træstammer, der indeholder reder.
Få din kat steriliseret eller cas så han eller hun har mindre behov for at gå på jagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Haver

4 tip til en vedligeholdelsesvenlig have

Du har en have, men ingen grønne fingre eller lidt tid til vedligeholdelse? Bare rolig, der er også haver med lidt vedligeholdelse. Vælg planter, der blomstrer i lang tid og har noget at tilbyde når som helst på året. På denne måde kan du nyde en vedligeholdelsesvenlig have året rundt. Vælg vedligeholdelsesvenlige planter Invester i […]

Read More