OPRET PLANPLAN

Hvis du skal bygge en ny have, er det klogt at lave en god plan for plantningen. Et ofte stillet spørgsmål er: hvordan laver jeg en planlægningsplan?

Grundig jordundersøgelse
Når du køber planter, er det meget vigtigt at vide, hvilken slags jord du har at gøre med. Hvis jorden er gennemblødt, kan dræning f.eks. Være nødvendig. Kørte lastbiler gennem gården under opførelsen af ​​huset, eller stod tunge containere i den? Så er jorden muligvis blevet smækket. I så fald er dybgravning et krav. Du får en masse information om jorden ved at tage en jordprøve eller lave en jordprøve. Resultaterne fra laboratoriet ledsages ofte af en gødningsanbefaling. Du kan også forhøre dig om, hvilken jordtype du har at gøre med i et havecenter eller landskabsgartner i dit område.

Sol, skygge eller delvis skygge?
Før du køber planter, skal du vide, om planterne vil være i solen, delvis skygge eller skygge. Heldigvis er næsten alle planter i dag ledsaget af et plantemærke. Dette indeholder information såsom blomstringstid og tidspunktet, hvor planten kan beskæres, samt den ideelle placering.

Symbolet for en åben sol betyder fuld sol: 6 soltimer eller mere om dagen.
Symbolet for en halv sort sol betyder halvskygge: mindst 4 timers sol om dagen.
Symbolet for en helt sort sol betyder skygge: mindst 2 timers sol om dagen.
Grønne havehegn
Har du besluttet at plante en hæk eller hæk? Fugle kan også rede og gemme sig i det. Der er masser af valg, fra løvfældende og stedsegrønne hække. Selvfølgelig giver en løvfældende hæk privatliv, men husk at bladene kun falder i november, og at den virkelige havearbejde er overstået. Lille plads? Derefter er en skærm, mod hvilken klatreplanter kan holde fast, ideel. Nedenfor finder du et antal buske og klatreplanter, som du kan bruge til at danne en hæk.

Bøghæk (Fagus sylvatica): Fem til syv stykker pr. Meter. De visne blade forbliver på hæk fra efteråret. Denne busk får ikke nye blade før det sene forår.
Hornbeam (Carpinus betulus): Fem til syv pr. Meter. Bladene falder af om efteråret, men hækken får nye blade tidligt om foråret. Denne busk tåler noget fugtig jord.
Liguster (Ligustrum): Syv til ni stykker pr. Meter. Denne busk vokser meget hurtigt og forbliver grøn i en mild vinter.
Stedsegrønne hække
Holly (Ilex aquifolium): Tre til fem per meter. Har et spiky blad og kan modstå dybe snit.
Leyland-cypress (Cupressocyparis leylandii): Tre til fem planter pr. Meter. Dette er en hurtigavler, men kræver ret meget vedligeholdelse.
Barlind (Barlind): Tre til fem stykker pr. Meter. Denne busk kan modstå dyb beskæring, men den er giftig.
Løvfældende klatreplanter
Akebia quinata: Sol / halvskygge, hurtigavler, smukke blomster om foråret.
Blåregn (Blåregn): Sol / halvskygge, hurtigavler, smukke blomster.
Klatrende hortensia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris): Sol / delvis skygge / skygge, hurtigavler med smukke blomster.
Læs mere på hæk typer.

Stedsegrønne klatreplanter

Ivy (Hedera): Sol / skygge, stærk, vokser meget hurtigt, relativt høj vedligeholdelse.
Clematis armandii: Sol / delskygge, smukke blomster, hurtigt voksende, beskyttede planter.
Kaprifolium (Lonicera japonica): Sol / halvskygge, flot blomstrende, beskyttede planter.

Planter til grænsen: 10 regler
Det er ikke let at skabe en smuk kant. Sæt ikke dine krav for højt med det samme, og skift ting, som du ikke kan lide i fremtiden. En grænse ‘lever’, og du kan tilføje og fjerne planter hver gang. Nedenfor er ti regler, som du kan følge, når du vælger plantning til grænsen.

Næsten alle grupper af planter kan bruges i en kant: pærer, stauder, buske, urter, roser og årlige sommerblomster.
Lav ikke en ‘frimærkesamling’ af din grænse, men brug flere stauder af en art. For eksempel tre til fem stykker.
Vær opmærksom på blomstringstid, blomsterfarve, højde, bladform og bladfarve. Variation er vigtig.
Generelt er lave planter i forgrunden. Bagud vokser plantningen højere og højere. Planter med et luftigt udseende, såsom forfalskning (Verbena bonariensis) og smukt lys (Gaura), kan let skille sig ud mere.
Hvis du har en lille have, er det bedst at vælge planter med en lang blomstringsperiode, såsom kornæb (Geranium). Planter som pæoner, der kun blomstrer i et par uger og tager relativt stor plads, passer bedre i en stor grænse.
Et stedsegrønt element er meget værdifuldt om vinteren. Tænk for eksempel på en buksbomsløg, et stedsegrønne prydgræs, en julerose (Helleborus) eller periwinkle (Vinca).
For den nødvendige balance og hvile er det klogt at gentage plantegrupper eller farver.

Lidt tid? Vælg derefter stauder med en stærk vækst, der næppe eller ikke vælter.
vis du kan lide en kant med et naturligt udseende, skal du sætte prydgræs mellem stauder.
Roser blomstrer i lang tid, og roser på en stilk tager relativt lidt plads. Du kan placere andre planter under en rose på en bagagerum. Når du køber, skal du bede om en rose, der fortsætter med at blomstre, såsom den hvide ‘Schneewittchen’ og den lyserøde ‘Bonica’.

Ingen have uden et træ
Et træ eller flere træer bør ikke mangle i en have. Et træ giver højde i haven, spænding og perspektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Planter

Cypress træ

Med den blå californiske Cypress træ du en hæk, der lugter godt og adskiller sig lidt fra andre hække. Denne blå californiske cypress skelnes hovedsageligt af de blågrønne blade. Som et resultat giver denne hæk en dejlig kontrast til andre planter i din have. Bladene på denne hæk har en trekantet form og en skællet […]

Read More
Planter

Plantning af en kant i haven – med planter top-12 Uanset om det er en farverig iøjnefaldende eller en harmonisk helhed: en kant gør din have mere spændende. Den traditionelle grænse er rektangulær og to til fire meter dyb. Du ser også mange smalle grænser foran husene. Før plantning er det klogt at tænke på […]

Read More