Plantning af en kant i haven – med planter top-12
Uanset om det er en farverig iøjnefaldende eller en harmonisk helhed: en kant gør din have mere spændende. Den traditionelle grænse er rektangulær og to til fire meter dyb. Du ser også mange smalle grænser foran husene. Før plantning er det klogt at tænke på størrelsen og formen på grænsen og selvfølgelig hvilke planter du vil lægge i den.

Vælg de rigtige planter til din grænse
Hvis du skal plante en grænse, er det nyttigt at huske følgende: du har gennemsnitligt brug for seks planter pr. Kvadratmeter. En grænse består af blikfang og ledsagende planter. Grænseplanter i lyse farver tiltrækker mange bier og sommerfugle. Varier blomstringstider og farve, hvis du vil se sommerfugle flagre i din have næsten hele året rundt. Hvis du skal vælge planter, skal du sørge for også at vælge flerårige planter, der kommer tilbage hvert år. Disse koster mindst arbejde, er de mest økonomiske, og så kan du nyde livlige farver i haven hvert år.

Plantning af din egen grænse – Udendørs havearbejde Buiten
Rolige farvekombinationer skaber en harmonisk kant. Foto Modeste Herwig
12 grænseplanter, der fanger øjet
Coneflower (Echinacea)
Larkspur (Delphinium)
Brudeblomst (Deutzia)
Cranesbill (Geranium)
Burning Love (Lychnis)
Flammeblomst (Phlox)
Wederik (Lysimachia ciliata ‘Firecracker’)
Ryllik (Achillea) fås i gul, orange og rød
Japansk blodgræs (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)
Ildpil (Kniphofia)
Sunwort (Helenium)
Fireweed (Phlomis)

Sunwort Helenium ‘Moerheim Beauty’ er et aktiv til grænsen.
Four Seasons Border
Hvis du vil have en smuk kant i din have i fire årstider, er det vigtigt at sikre variation i blomstringstid, farve og form. Som dekorative planter kan du tænke på flerårige grænseplanter som damekappe (Alchemilla), flammeblomst (Phlox), catnip (Nepeta) og ryllik (Achillea). Disse planter kombineres godt med etårige planter såsom solsikke og farverige urteagtige planter såsom lakridsplante (Agastache foeniculum). Du kan også kombinere pæreplanter såsom montbretia (Crocosmia), prydløg (Allium) og tulipaner med stauder.

Plantning af din egen grænse – Udendørs havearbejde Buiten
Giv en variation mellem urteagtige, årlige og hårdføre planter. Foto Modeste Herwig
Hardy grænseplanter
Et andet opmærksomhedspunkt for grænsen i din have er vinteren. Husk, at de fleste farvestrålende blomster er ikke eller ikke helt hårdføre. Derfor er det en god ide at placere et par buske eller planter i din grænse, der tåler vinteren godt og også er stedsegrønne. Tænk på skimmia eller rhododendron. For mere inspiration, læs indlægget om hårdføre grænseplanter.

Plantning af en kant i 6 trin
Bestem placeringen af ​​din grænse i haven. Et godt sted for en grænse er i solen med delvis skygge. Juster valget af dine grænseplanter i overensstemmelse hermed.
Begynd at bygge din grænse om foråret fra april. September eller oktober er også velegnede. Lav først en skitse og start med en planlægningsplan med et to eller tre farveskema.
Sørg for, at jorden er ukrudtsfri og fugtig. Vend den og tilføj derefter kompost for at forbedre jordkvaliteten.
Før du lægger planter i din grænse, er det smart at våde jorden godt. Du kan derfor først nedsænke planterne i en spand vand, så jorden absorberer sig selv.
Placer alle planter (i gryde!) På det rigtige sted på jorden. På denne måde kan du straks se, om du har lagt de rigtige farvekombinationer ved siden af ​​hinanden.
Grav huller til planterne med en skovl og læg dem i jorden uden en gryde. Tip: kantplanten skal være så dybt i jorden, som den var i potten. Giv ekstra vand, når du er færdig.
En grænse i din egen have er en berigelse – Havearbejde med udendørs levende
En grænse kan også bygges omkring et træ eller i en hævet container.
Ideer til en spændende kant i haven
Hvis du ikke har en stor have eller er afhængig af en altan, kan du stadig plante en slags kant på en kreativ måde. Grænseplanter klarer sig også meget godt i potter. Alternative blomstrende stauder med arter som hundeørede (Stachys byzantina), malurt (Artemisia) og prydgræs.
Kan du lide at farve uden for linjerne? En grænse behøver slet ikke være rektangulær. Vælg en legende rund eller oval form – det er op til dig.
Udvid farverne fra din kant til dine havemøbler og tilbehør, såsom dine puder og stearinlys. Hvis du virkelig vil pakke ud, skal du male dit hegn i en fyrig nuance.
Når du planter din kant, skal du sørge for at give plads nok mellem flerårige planter til blomsterløg. Når løgene blomstrer, tilføjer de haven ekstra farve til foråret og forsommeren.
Har du smag for det? sskræl derefter med kontrasterende farver for en fed stemning. Kombiner orange farvede kantplanter med den komplementære farve blå. Tænk orange avens (Geum) og lilla iris (Iris).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Planter

Cypress træ

Med den blå californiske Cypress træ du en hæk, der lugter godt og adskiller sig lidt fra andre hække. Denne blå californiske cypress skelnes hovedsageligt af de blågrønne blade. Som et resultat giver denne hæk en dejlig kontrast til andre planter i din have. Bladene på denne hæk har en trekantet form og en skællet […]

Read More
Planter

OPRET PLANPLAN

Hvis du skal bygge en ny have, er det klogt at lave en god plan for plantningen. Et ofte stillet spørgsmål er: hvordan laver jeg en planlægningsplan? Grundig jordundersøgelse Når du køber planter, er det meget vigtigt at vide, hvilken slags jord du har at gøre med. Hvis jorden er gennemblødt, kan dræning f.eks. Være […]

Read More